Chicken Pox Melanda diri

Salam…

Teringat tahun lepas time dekat nak tunang… terkena demam denggi…dekat 11 hari terlantar dekat Hospital Besar Ipoh wad denggi…

Muntah, demam, badan keluar merah2…time tu, i manage to loose weight up to 4 kilos!

Tapi lepas tu naik meroked hahahahaha….

Then, sekrang baru je lepas kena demam campak or chicken pox…sedangkan 3rd december lepas adalah majlis menyambut belah lelaki kat baling…sooo…preparation ala kadar je…

Kesian kat suami, xdapat tolong banyak..plus byk plan tak dapat dilaksanakan…

Baru aku tau macam mane rasa kena chicken pox, demam…sakit sendi2… pastu badan gatal2…pedih sebab ade air bisa…orang nak pegang pun sakit…kena lembut2 je…

Chicken Pox tumbuh dengan jayanya di muka!

Time ni baru tau mcm2 pantang larang dan petua bile terkena chicken pox:

  1. Tak boleh makan telur, ayam, sotong, udang atau ape sahaja yang gatal sebab nanti badan gatal-gatal.
  2. Tak boleh makan kicap sebab nanti parut jadi hitam.
  3. Tak boleh kena hujan sebab nanti bekas chicken pox tu akan timbul atau berlekuk selama2nya..
  4. Tak boleh menggoreng atau makan benda goreng sebab nanti gatal
  5. Kena selalu mandi sebab chicken pox ni badan kita jadi panas.
  6. Kena mandi dengan daun semambu (tapi aku xbuat hehehe)
  7. Buat bedak sejuk daun semambu (yang ni aku buat…sakit weehhh bile kena daun semambu)
  8. Minum air kelapa supaya campak tu keluar semua
  9. Ade yang kata kalau anak kena demam campak, parents tak boleh bersama, kalau x nanti keluar nanah.

So…tu antara petua dan pantang larang yang aku belajar selama kena chicken pox.

Masa tengah tulis entry ni, chicken pox aku dah kering, cuma tak jadi keruping lagi…x semua la…

Harap2 cepat la die sembuh …sebab seksa la bile nak mandi…pedih, pastu xboleh lasak2…

Ps: sekarang ketumbit plak naik kat mata kiri…dugaaan…btw, thanks to family, husband & especially mama yang jaga anje time pantang demam chicken pox…hanya Allah yang dapat balas jasa semua…